top of page

Spagyriek

Spagyriek is een alchemistische plantgeneeskunde die is toe te passen bij acute en chronische klachten en die bijzonder geschikt is voor preventieve doeleinden. Ook is zij inzetbaar vanwege de transformerende en helende werking op energetisch en spiritueel niveau. Spagyriek is dus werkzaam op alle niveaus: lichaam, geest en ziel. Spagyriek is een methode om heilzame plantenremedies te maken, die voortkomt uit de alchemie.

Hierbij wordt uitgegaan van planten die vaak al eeuwenlang bekend staan om hun heilzame eigenschappen. Deze planten worden uit elkaar gehaald (‘spao’), vervolgens gezuiverd en tenslotte worden de bestanddelen weer samengevoegd (‘agerio’). Dit levert een product op dat wordt aangeduid met de naam ‘essence’.

Spagyriek wordt niet vergoed door het ziekenfonds.

IMG_2726.jpg

Het verloop van de therapie

In spagyrische essences komen de eigenschappen van homeopathie, fytotherapie, aromatherapie en mineralentherapie samen in een product dat gezuiverd is van verontreinigingen en toxische plantbestanddelen. Het woord ‘essence’ duidt aan dat spagyriek de ‘ziel’ van de plant vrijmaakt. Met andere woorden; achter de stoffelijke verschijningsvorm van de plant gaat een onstoffelijke blauwdruk schuil die de drager is van de specifieke kenmerken en het potentieel van de plant. Door deze blauwdruk vrij te maken, komt het heilzame potentieel van de plant in al zijn kracht beschikbaar voor de mens.

Spagyrische plantenremedies brengen een helingsproces op gang dat zowel het fysieke, het mentale, het emotionele als het spirituele niveau van de mens bestrijkt. Spagyriek kan daarom ingezet worden bij fysieke klachten, maar ook om blokkades op te heffen die in de blauwdruk of in de mentaal-emotionele lagen van de mens aanwezig zijn. Met andere woorden: spagyriek brengt in de mens een zuiveringsproces op gang dat er uiteindelijk tot leidt dat de menselijke ziel (het ‘innerlijke goud’) bevrijd wordt en het centrum van zijn leven kan worden. Daaruit komt niet alleen gezondheid voort, maar eveneens draagt dit bij aan het welzijn, de harmonie en de zingeving die iemand in zijn leven ervaart.

Op dit moment bestaan er 102 essences. Ieder jaar komen er één of twee essences bij. Het is mogelijk om essences samen te voegen, waardoor er een samengesteld complex ontstaat. Iedere essence heeft een nummer (1 tot en met 102) en daarmee wordt een belangrijk verband met het periodiek systeem der chemische elementen en de numerologie zichtbaar. De energie van woorden, getallen en elementen resoneert in de essences, omdat alles in de kosmos met alles samenhangt. Hiervan kan gebruik worden gemaakt bij de toepassing van spagyriek.

bottom of page